De mogelijkheden van Upcycling
Upcycling is een van de uitgangspunten van Wood Operation. De Saved Wood collectie van Wood Operation geeft oud massief hout weer een nieuw leven.
Zie in de collecties voorbeelden van saved wood.
Oudbollig meubel?
Er is ook de mogelijkheid om van een een dierbaar, maar niet meer bruikbaar meubel, een armatuur te laten maken. Zo hoeft u niet geheel afscheid te nemen of het voor eeuwig op zolder te laten staan.
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Wat is upcycling?
Met upcycling geeft Wood Operation een oud, afgedankt of nutteloos voorwerp weer een nieuw leven. Bijvoorbeeld door middel van bewerking naar een nieuw en waardevoller product. Dit is dus iets anders dan recycling.
Wat is recycling?
Bij recycling worden oude materialen hergebruikt. Meestal verliest het materiaal dan enige waarde.
Een voorbeeld: we hebben versleten autobanden, op dit moment zijn de autoband niet meer bruikbaar het is afval geworden. Door de banden te vermalen tot rubber gruis, en vervolgens als demping te gebruiken in een kunstof-grasmat heb je van afval een nieuw bruikbaar materiaal gemaakt. Maar de richting in waarde van deze handeling [door van het rubber gruis te maken] is eigenlijk naar beneden oftewel downcycling. De geproduceerde autoband was aan het begin van zijn leven meer waard dan het gruis dat hij is geworden. Dan er is nog een term die regelmatig voorbijkomt, namelijk ‘Reclaimed’.
Wat is reclaimed?
Stel je voor, er is een oude schuur die gesloopt gaat worden. Uit die schuur wordt de oude eikenhouten vloer gehaald en deze wordt opnieuw gelegd in een prachtig gestyled huis. Het hout wordt opnieuw gebruikt in een andere setting.
De vloer is als product even veel waard in de oude schuur als in het nieuwe huis. Er is geen sprake van een bewerking die de waarde verhoogt of verlaagt, maar door een bepaalde trend kan de vloer in kwestie in het nieuwe huis ineens veel meer waard zijn. Dit voorbeeld zouden we kunnen omschrijven als reclaimed. Het draait hierbij dus ook om trendgevoeligheid, denk maar eens aan de steigerhout-hype.